Blog Post Readsome notes.

İklim Değişikliğiyle Mücadele: Kayıp ve Zarar Fonu Ne Demek?

essel haberler

Customer: Essel Selüloz ve Kağıt A.Ş. and Yöntem Kağıt Ltd
COP, yani "Conference of the Parties" (Taraflar Konferansı), Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne (UNFCCC) taraf olan ülkelerin bir araya geldiği yıllık zirvelerdir. Bu zirvelerde, iklim değişikliğiyle mücadele için küresel politikalar belirlenir, uluslararası işbirliği yolları aranır ve ülkelerin taahhütleri değerlendirilir.
Geçtiğimiz yıl düzenlenen COP28, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli kararların alındığı bir zirve oldu. Fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçiş, net sıfır taahhütleri, ulusal iklim taahhütlerinin hızlandırılması, kayıp ve zarar fonu oluşturulması ve gıda sistemleri deklarasyonu gibi önemli adımlar atıldı.
Zirveye katılan 118 ülke, yenilenebilir enerji çalışmalarını üç katına çıkarma sözü verirken, petrol üretiminde önemli bir paya sahip 50 şirket, 2050'ye kadar net sıfıra ulaşma hedefini taahhüt etti. Ayrıca, iklim değişikliğinin gelişmekte olan ülkeler üzerindeki mali yükünü hafifletmek için Kayıp ve Zarar Fonu oluşturuldu.
Türkiye iklim değişikliğiyle mücadelede kararlı
Türkiye, COP28'e aktif katılım göstererek iklim değişikliğiyle mücadeledeki kararlılığını ortaya koydu. Türkiye İklim Kulübü, Kritik Ham Maddeler Kulübü, Dayanıklı Gıda Sistemleri, Sürdürülebilir Tarım ve İklim Eylemi Deklarasyonu, Buzul Dostları Grubu, Beton ve Çimentoda Atılım girişimi, İklim İçin Mangrov İttifakı, Eğitim ve İklim Değişikliği Ortak Gündemi Bildirgesi, İklim ve Sağlık Deklarasyonu ve İklim Eylemi İçin Yüksek Hedefli Çok Düzeyli Ortaklıklar Koalisyonu (CHAMP) gibi dokuz farklı girişime katıldı.
İklim değişikliğinin gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir maliyet yükünü beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz sene Türkiye delegasyonu, Türkiye’nin de Kayıp ve Zarar Fonu’ndan yararlanması gerektiğini savundu.
COP28'in sonuçları, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Ancak, bu kararların hayata geçirilmesi ve somut adımlara dönüştürülmesi büyük önem taşıyor.
Drop Natura’yla sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz
İklim değişikliğiyle mücadele için bireysel olarak da çaba göstermeliyiz. Gündelik hayatımızda kullandığımız ürünleri daha bilinçli olarak seçmek de bu anlamda önemli bir adım. Drop Natura olarak, çevreye duyarlı ve doğa dostu ürünlerimizle bu konuda fark yaratıyoruz.Drop Natura Tuvalet Kağıdı, %100 geri dönüştürülmüş malzemelerden üretiliyor. Bu sayede doğal kaynakların korunmasına ve atık miktarının azalmasına katkıda bulunuyoruz. Çevreye duyarlı üretim süreçlerimizle sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz.
Klor kullanmadan ağartılan Drop Natura Tuvalet Kağıdı, daha beyaz bir görünüm sunarken doğaya verilen zararı en aza indiriyor ve sağlığınızı da koruyor.
İklim değişikliğiyle mücadelede biz de elimizi taşın altına koyuyoruz.

Paylaş: